Manon Sikkel

Slimpie Dimpie wonderkind


slimpie2015cover

Recensies:

De negenjarige Darsie van Dijk is superslim en wordt daarom vaak spottend Slimpie Dimpie genoemd. Hij weet veel en hij kan veel. Zo spreekt hij bijvoorbeeld zeven talen, kan hij skiën op één been en alle vioolconcerten van Beethoven spelen (zelfs degene die niet bestaan). Toch heeft hij het niet makkelijk, hij weet namelijk niet hoe hij vrienden moet maken. Zijn klasgenoten begrijpen hem niet en ook zijn ouders vinden hem lastig. Zij hebben niet veel geduld met hun zoon. Liever werken zij in hun keukenwinkel.
Als Darsie een spreekbeurt moet houden mislukt dat; hij wordt uitgelachen en krijgt een slecht cijfer. Darsie wil hierna nooit meer naar school. Als zijn ouders hem voorstellen naar het Kinderasiel De Gouden Bergen in Zwitserland te gaan lijkt dat Darsie wel wat: er is sneeuw, er zijn veel boeken en er zijn wel honderd computers. En misschien kan hij in het Kinderasiel wel leren hoe je vrienden maakt.

Veel kinderen lezen de boeken van Manon Sikkel graag, de schrijfster kreeg al diverse prijzen van de Kinderjury. Na de succesvolle serie over Izzy Love en de boeken over de jonge miljonair Elvis Watt  introduceert Sikkel in dit boek een nieuw personage: de superslimme en vaak onbegrepen Darsie/Slimpie Dimpie. Het boek begint met een uitgebreide voorstellingsronde van de hoofdpersonen. Ook wordt er al meer verteld over Kinderasiel De Gouden Bergen en daaruit blijkt dat de instelling niet helemaal deugt:´behalve lezen, eten en slapen, is er voor de kinderen weinig te doen. (…) Klagen heeft geen zin want de brieven naar huis worden gecensureerd´. Ook worden er alvast twee kinderen die in het Kinderasiel wonen voorgesteld.

Naast deze informatie zijn er korte stukjes tekst over uiteenlopende onderwerpen die in het verhaal worden aangestipt, allemaal zaken die Darsie interessant vindt. Zo wordt de lezer onder andere geïnformeerd over de glaskikker en wordt uitgelegd wat De Vijfde van Beethoven is. Deze tekstblokjes met weetjes duiken door het hele boek op.

Het eigenlijke verhaal begint pas op bladzijde 26. De lezer weet dan al veel, veel meer dan Darsie zelf.
Het verhaal van de onbegrepen superslimme Darsie met ouders die meer van hun werk houden dan van hem doet aan Roald Dahls succesboek Matilda denken. Toch laat het boek zich daar niet echt mee vergelijken. Anders dan bij Dahl zijn de personages niet eendimensionaal. Bij Dahl zouden de ouders door en door egoïstisch zijn en de baas van het Kinderasiel zou niet pas aan het einde van het verhaal haar ware aard laten zien. Darsies ouders vinden het lastig hun kind op te voeden, maar ze houden duidelijk wel van hem. Darsies vader laat zijn zoon daarom ook niet in zijn eentje naar Zwitserland reizen en de ouders komen direct naar hun zoon toe als hij in moeilijkheden is. Ook het Kinderasiel is duidelijk niet de vreselijke school die Roald Dahl ervan zou maken. Darsie kan er uren doen wat hij het liefste doet – lezen – en daarbij ook warme chocolademelk drinken. Het vlot geschreven verhaal is niet zo zwart-wit als het aanvankelijk lijkt, het laat bijvoorbeeld duidelijk zien hoe moeilijk het leven kan zijn voor een superslim kind.
Slimpie Dimpie wonderkind heeft een wensvervullend slot, maar er zijn nog diverse losse eindjes die om een tweede boek vragen.
Oktober 2015, Kinderboekenpraatjes

“Slimpie Dimpie Wonderkind is vlot geschreven en maakt je vanaf het begin nieuwsgierig. Het verhaal heeft voldoende vaart en er komt vaak iets onverwacht om de hoek kijken, waardoor het verhaal geen enkel moment verveelt. Hier in huis hebben we genoten van het verhaal. Als ouder vind ik het leuk dat kinderen meekrijgen dat iedereen iets van een ander kan leren. Dat het niet erg is als je iets niet kunt, want je bent immers nooit te oud om te leren. Het kinderasiel blijkt ook wat “ouderwetse” gebruiken te hebben, wat bij kinderen ongetwijfeld voor de nodige lachsalvo’s of commentaar zal zorgen…”

wijtestenhet.nl

“Een nieuwe serie van Manon Sikkel! Over Darsie, een jongetje dat alles weet en alles kan, zelfs keihard achteruit rennen. Het lijkt een droom voor veel kinderen om alles te kunnen en te weten, maar Darsie heeft inmiddels wel door dat het niet bepaald gelukkig maakt. Andere kinderen vinden hem bijvoorbeeld maar stom. Zijn ouders zien dat hij niet gelukkig is en sturen hem naar een kinderasiel in Zwitserland. Daar ontmoet hij Kees, die niks kan. Slimpie dimpie wonderkind is een geestig boek, met leuke onverwachte elementen, dat ook aan het denken zet. Met veel leuke weetjes van Darsie!”

kinderboekwinkel.nl

” Darsie heeft de charme en de eigenzinnigheid van Roald Dahl’s Mathilda. Maar met de warme hand van Manon Sikkel is Slimpie Dimpie wonderkind een onweerstaanbaar boek van nu geworden.”

Marjon Kok

“Slimpie Dimpie wonderkind is een grappig boek over vriendschap en vertrouwen, maar ook over drukke ouders en je alleen voelen, over je veilig voelen en je (n)ergens thuis voelen. Het is een lekker leesbaar verhaal, met korte duidelijke zinnen, geen moeilijke woorden en vooral met veel grappige teksten. Soms is het heel erg wat er gebeurt, maar zo absurd, dat het gewoon weer leuk is om te lezen. De serieuze weetjes tussendoor maken het een origineel verhaal met leerzame momentjes die goed passen bij het thema van de Kinderboekenweek.”

Conny Schelvis in de Boekenbijlage

%d bloggers liken dit: