De Nationale Voorleeswedstrijd

4 goede en 2 slechte tips voor iedereen die meedoet met de Nationale Voorleeswedstrijd

6 tips om de voorleeswedstrijd te winnen

De voorleeswedstrijd winnen is echt makkelijker dan je denkt. Met deze 4 goede en 2 slechte tips sta jij straks te shinen op het podium.

4 GOEDE TIPS

Kies een origineel boek

Juryleden hebben al heeeeeel vaak kinderen horen voorlezen uit Matilda of Leven van een Loser. Superleuke boeken, maar als je de voorleeswedstrijd wilt winnen, heb je een streepje voor als je je publiek kunt verrassen. Met een heel bijzonder boek, dat bijna niemand kent.

Laat ze huilen

Met emotie krijg je zelfs een zaal met veertien scholen met spandoeken nog stil. Kies dus een passage waarmee je het publiek in het hart raakt. Met iets dat heel zielig is. En zielige passages, daar zitten kinderboeken vol mee. Dode cavia’s, zieke opa’s en kinderen die zich alleen voelen. Vertel er over op het toneel. En daarbij mag je zelf best een traantje laten rollen.

Laat ze lachen

Engelse toneelschrijvers hebben een truc om mensen naar het theater te krijgen. ‘Laat ze lachen, laat ze huilen, laat ze wachten,’ zeggen ze in Engeland (maar dan in het Engels). Zoek een passage in je boek waarmee je het publiek – en ook de jury – kunt laten lachen!

Laat ze wachten

Wanneer je meedoet met een voorleeswedstrijd heb je maar vijf of iets meer minuten de tijd om je publiek geboeid te laten luisteren. In die vijf of iets meer minuten, beslissen zij – en de jury – of jij wint of niet. Maar op het moment dat jij je boek dicht, begint het spannendste moment. Als je zo kunt voorlezen dat iedereen wil weten hoe het verder gaat, dan heb je eigenlijk al gewonnen. Dus eindig op een super spannend moment.

2 slechte tips

Oefen met je ouders

Ouders zijn fantastische wezens. Ze houden van je, luisteren naar je en vinden alles wat jij doet geweeeeeeeeldig. Zelfs als je denkt dat ze nooit tijd voor je hebben, vinden ze je nog steeds geweeeeeeeldig. Dus als je gaat oefenen met voorlezen in het bijzijn van je ouders, dan zullen ze zeggen dat ze je geweeeeeeeeeeldig vinden.

Koop de jury om

Als schrijver en Kinderboekenambassadeur zit ik heel vaak in de jury van voorleeswedstrijden. En juryleden zijn, zoals je weet, heel erg betrouwbaar en onafhankelijk. Maar als je een passage voorleest uit een van mijn boeken (Elvis Watt miljonair, De niet zo enge buurman of Geheim agent oma, of De beste klas van de hele wereld) en je geeft mij vlak voor de wedstrijd nog vier gestreken briefjes van honderd en een zak roze M&M’s, dan zou je wel eens zomaar in de top drie kunnen eindigen. #Tip

Geheim agent opa