Kinderboekenweek 2021 (6 -17 oktober)

Worden wat je wil: kinderboekenschrijver

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is: Worden wat je wil. Opa worden, of badmeesteres, trampolinespringer of juf. Of, en dat is natuurlijk het allerleukste beroep van allemaal: kinderboekenschrijver.

Wil je weten hoe je dat kunt worden? Heel eenvoudig. Door heeeeeeeeeeel veel te lezen. En heeeeeeeeeeeeeeeel veel films te kijken en door zo veel mogelijk te fantaseren. Ga op straat zitten en doe alsof je een zwerfkind bent. Speel winkeltje of restaurant. Richt je kamer in als ziekenhuis voor je knuffels en verkleed je als detective. Teken een wereld zoals jij die graag ziet. Ontwerp je eigen eiland. Bouw een flat van lego. Loop stage bij de bakker. Vraag aan je ouders of je alleen in een tent in de tuin of op het balkon mag slapen en luister naar de enge geluiden in de nacht. Train je fantasie en verzin zo veel verhalen als je kunt.

Heb je dat allemaal gedaan? Doe dan heel erg je best op school en leer schrijven. De d’s en t’s op de juiste plaats is meestal al voldoende.

Ga daarna een paar jaar reizen en avonturen beleven. Woon een tijdje in Parijs, in Londen en Dublin. Spreek zo veel mogelijk mensen en hoor ze uit over hun avonturen. Let daarbij vooral goed op hoe ze kijken, praten en doen. Want dat kun je allemaal gebruiken in je boeken.

Heb je voldoende gelezen, gefantaseerd, gereisd en geluisterd, bel dan Thille Dop (dat is mijn uitgeefster) en zeg: ‘hallo, ik wil graag kinderboekenschrijver worden’.

Althans, zo heb ik het ongeveer gedaan.

Wil je Manon Sikkel uitnodigen op school? Of uitnodigen voor een bezoek via het digibord? Neem dan contact op met de schrijverscentrale:

jeugd@deschrijverscentrale.nl

+31 (0)20 820 26 55

BEROEPENGIDS

De beroepen van de mensen die hebben geholpen met het maken van deze boeken…

A. Kinderboekenschrijver

B. Uitgever

C. Illustrator

D. Corrector

E. Vormgever

F. Marketeer

G. Redacteur

H. Drukker

I. Vrachtwagenchauffeur

J. Inkoper

K. Boekverkoper

DierDier