Recensies

Over De beste school van de hele wereld (2020)

Dit boek is echt Manon Sikkel op haar best! Ontzettend humoristisch, maar vooral zó goed passend bij de fantasiewereld van kinderen! Dat deed ze in haar serie over Elvis Watt ook al zo goed, maar in dit boek heeft Sikkel ook echt allerlei ideeën en uitspraken van kinderen, die ze ontmoette tijdens haar schoolbezoeken, verwerkt. Want hoe zou de beste school van de wereld eruitzien? Nou… zoals de school van Marie dus! Dat betekent bijvoorbeeld:

  • pizza’s eten terwijl je leert over breuken
  • Engelse les in Londen
  • vrijwilligerswerk in het dierenasiel
  • vloggen over wat je meemaakt en daarmee spelling leren
  • met de trein langs alle hoofdsteden van Nederland

Behalve dat je als lezer helemaal enthousiast wordt van deze geweldige ideeën, leest het boek ook nog eens heel fijn. Het is heel speels vormgegeven, met heel veel grappige tekeningen van Marja Meijer, korte toneelteksten en opsommingslijstjes.

Ook zit het verhaal vol fantastische personages, zoals de twee überdrukke vaders van Marie, die echt het toonbeeld zijn van ouders die veel te veel met zichzelf en hun werk bezig zijn; met een fantastische juf, die zo hard werkt dat ze er een beetje aan onderdoor gaat (hilarisch weergegeven door Marja Meijer) en natuurlijk de heerlijk bijdehante Marie zelf die de schoolinspecteur wel eventjes (met behulp van Google) vertelt dat de school gewoon open moet blijven.

De beste school van de hele wereld

Manon Sikkel maakt haar eigen missie als Kinderboekenambassadeur – meer diversiteit in kinderboeken – ook nog eens waar in dit boek; met twee totaal verschillende vaders (wel allebei erg druk), een stoere, niet-witte hoofdpersoon en een lekker ondernemende moslima als juf. Door de hilarische inhoud van het verhaal wordt daar echter verder geen nadruk op gelegd en daardoor werkt het ook zo goed. Het is gewoon zo, en zo zou het dus ook moeten zijn.De beste school van de hele wereld

©2020 Zwijsen, illustratie van Marja Meijer uit De beste school van de hele wereld

Het resultaat is een boek waar je ontzettend blij van wordt en stiekem leren kinderen er ook nog wat van (lees: inspirerende lesideeën voor jou! – ‘Assen, daar kun je goed plassen / Zwolle, daar liggen veel drollen’). Wat een heerlijk kinderboek!

Uit: Leesbevorderingindeklas.nl

” Onze eigen kinderboekenambassadeur, Manon Sikkel, schreef naar eigen zeggen in een maand tijd, en in een flinke vlaag van inspiratie, een boek op leesniveau, voor uitgeverij Zwijsen. Het moest gaan over een heel warme basisschool zoals veel kinderen die door de coronalockdown in het voorjaar een paar weken moesten missen. Manon Sikkel zegt zelf over dit boek in een interview dat het haar leukste boek is. Nu ken ik niet al haar werk Manon Sikkel, maar leuk is De beste school van de hele wereld zeker, en bevlogen ook. 

Het wervelende verhaal gaat over een school waar nog maar één leerling over is: Marie, de hoofdpersoon van het boek. Ook met één leerling mag een school nog een jaar doorgaan, dus als er een nieuwe juf komt, juf Rachida, begint een heerlijke tijd. Want juf Rachida (die duidelijk dezelfde PABO heeft gedaan als Mees Kees uit de gelijknamige boeken van Mirjam Oldenhave) is geweldig. De hoofdsteden van de provincies worden onthouden door er rare rijmpjes van te maken, als er breuken op het programma staan komen er échte pizza’s, en misschien wel het grappigste voorbeeld: de tafels van vermenigvuldiging worden geleerd door de moeilijkste tafelsommen op echte tafelbladen te schrijven, die vervolgens, als Marie ze kent, opgestookt worden. Letterlijk. Met een kampvuur. Natuurlijk zijn er ontwikkelingen: er komt een leerling bij, én er is een strenge inspecteur, die met een oordeel klaar staat…

Je merkt aan alles wat een plezier Manon Sikkel gehad moet hebben tijdens het schrijven. Dat spat ook over op de vele tekeningen van Marja Meijer. Het boek werkelijk een ‘graphic novel’ noemen, zoals de uitgeverij doet, gaat misschien wat ver, maar toch zijn de vrolijke illustraties overvloedig en samen vertellen schrijfster en tekenares een heerlijk blijmoedig verhaal, dat tussen neus en lippen door pleit voor aandacht en inclusiviteit. Een heel toffe Zwijsenuitgave dus!”

Uit: Edward van de Vendel

Over VILLA VALENTIJN door IZZYLOVE (2020)

Over VERSCHRIKKELIJKE VRIENDEN:

“Een bundel met negen grappige, gekke, vieze en spannende verhalen over vriendschap. Er is een verhaal over Elif en Beppie die een een spannend avontuur beleven in een oude, verlaten karamelfabriek, over een verdrietige giganotosaurus die geen vrienden meer heeft en over Guusje Mandenpoep die een cruise naar het gevaarlijke Slangeneiland wint. Een humoristisch, fantasierijk boek over bijzondere en vaak onverwachte vriendschappen. Het taalgebruik is toegankelijk en eigentijds. De verhalen lezen lekker vlot. Het boek is geïllustreerd met geinige zwart-witte tekeningen die mooi aansluiten bij de sfeer van de verhalen. Aan het begin worden de personages voorgesteld. We zien olijke portretjes met een korte tekst. Tussen de verhalen door zijn grappige wereldrecords die met vriendschap te maken hebben. Het boek sluit af met een vriendenquiz. Manon Sikkel is onder andere populair door haar series ‘Izzy Love’ en ‘Elvis Watt’. Haar werk viel al meerdere malen in de prijzen, o.a. bij de Kinderjury. Ook dit boek is een waar leesfeest vol gekkigheid waar veel kinderen plezier aan zullen beleven. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. “

Uit: http://www.boekenopschool.nl

Over De niet zo enge buurman:

“Grover is de meest enge buurman die je je kan inbeelden: hij heeft lang, vettig haar, een hangbuik en hij stinkt. Met zijn luchtbuks schiet hij vogels uit de lucht. De hele straat is bang voor hem. Buurmeisjes Roxy en Linde ook, maar op een dag zit Kanarie Pietje, de kanarie van Linde, vast in de tuin van Grover. Om hem terug te krijgen, moeten de meisjes wel kennis maken met die enge buurman. Samen met Max, de overbuurjongen, besluiten ze om Grover een heuse make-over te geven zodat hij normaal wordt en vrienden kan maken. Maar dat lukt niet helemaal vanzelf…

De niet zo enge buurman is het nieuwste boek van Manon Sikkel (1965). Ze won driemaal op rij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, namelijk in 2012, 2013 en 2014, naast vele andere prijzen en nominaties voor verschillende van haar boeken. De eerste keer dat ze in de prijzen viel was trouwens toen ze op zevenjarige leeftijd een verhalenwedstrijd won! Het staat buiten kijf dat Manon Sikkel talent heeft voor schrijven.

De illustraties van Katrien Holland zijn qua stijl vergelijkbaar met die van Quentin Blake. Misschien niet bijster origineel, maar het is tegelijkertijd een mooi compliment, want ook haar tekeningen zijn grappig en ze ondersteunen de tekst duidelijk met voldoende ruimte voor eigen fantasie. In het boek staan vooral kleine zwart-wittekeningen. De tekening op het kaft is kleurrijk en zal kinderen die op zoek zijn naar een grappig verhaal zeker aanspreken. De titel en de manier waarop de buurman voorgesteld is – als een op een vampier lijkende man met een paars pak – zal dan weer de lezertjes van griezelverhalen bekoren.

Max, de buurjongen, is dezelfde Max als in Geheim agent oma van dezelfde schrijfster. Toch is dit verhaal volledig op zichzelf te lezen. In het verhaal volgen de soms absurde gebeurtenissen elkaar snel op: de make-over, de zwevende man met één oog, het bezoek aan het pretpark van Jonnie… Dat maakt dat het verhaal voor de jonge lezers de hele tijd interessant blijft.

De hoofdstukken zijn gemiddeld een tiental pagina’s lang en eindigen vaak zo dat men nieuwsgierig wordt naar hoe het verder loopt: ‘Roxy durft niet te kijken’ of ‘Voor iets heel engs wat nog te gebeuren staat…’. Hierdoor is het verhaal ook zeer geschikt om voor te lezen. Vooral de jongere kinderen (7 à 8 jaar) zullen hartelijk lachen wanneer ze deze avonturen voorgelezen krijgen. De humor in dit verhaal past goed bij deze leeftijd. De iets oudere kinderen zullen het graag zelf lezen.

Ook al is het boek overwegend grappig, het doet kinderen misschien ook nadenken over hoe mensen (en zij dus ook) makkelijk (ver)oordelen op basis van uiterlijke kenmerken. De eenzaamheid die men opmerkt bij de buurman zorgt voor de serieuze toets in dit verhaal.

De tekst is gedrukt in een groot lettertype en met grote interlinie waardoor het ook goed te lezen is door kinderen die daar meer moeite mee hebben. Naast het leuke verhaal zorgt ook dit weer voor een grotere leesmotivatie. Een ideaal boek om kinderen aan het lezen te krijgen en/of te houden! “

Hebban, 2018

Over Expeditie Vriendschap door IzzyLove

“Een heerlijk verhaal, waarvan vooral meiden erg zullen genieten. Met een happy end om van te smullen. In de verte lijkt het op de avonturen van Rosa in de ‘Hoe overleef ik’-boeken.Van harte aanbevolen voor meiden vanaf ca.11 jaar.”

B. Handgraaf, NBD Biblion

IzzyLove, zo noemt Isabella Stombolov zichzelf, is een hippe puber. Haar beste vriendin Cato verhuist naar Amsterdam om er bij de enge vriend van haar moeder in te trekken. Samen bedenken ze een plan om ervoor te zorgen dat deze relatie mislukt. In Amsterdam ontmoet Isa een leuke jongen en ze valt meteen voor hem. Isa heeft op een bepaald moment meer oog voor haar eigen gevoelens dan voor die van Cato en dat zet hun vriendschap even onder druk…

Expeditie Vriendschap is het zevende deel van de serie over IzzyLove. Elk deel is gelukkig wel prima afzonderlijk te lezen. Auteur Manon Sikkel sleepte voor verschillende titels van deze reeks al heel wat prijzen in de wacht. Voor het eerste deel Is liefde besmettelijk? won ze zowel de Hotze de Roosprijs als de Debuutprijs van de Jonge Jury. In 2013 ging voor het eerst zowel de prijs van de Nederlandse Kinderjury als de Pluim van de Senaat naar hetzelfde boek, namelijk Voor wie doe jij een moord?    

Sikkel bedankt in haar boeken steeds mensen die haar hielpen bij het verhaal. Vaak vermeldt ze hier ook kinderen die haar inspireerden. Misschien is dat wel de reden dat ze perfect lijkt te weten hoe kinderen denken. Ze kan dit ook zeer herkenbaar en grappig verwoorden.  

‘Alleen heeft deze vrouw een heel rare neus. De punt van haar neus staat omhoog en Isa kan zo in haar neusgaten kijken. Isa houdt haar hoofd een beetje schuin om te zien hoe ver ze erin kan kijken. Zou ze haar hersenen kunnen zien?’

De vaak erg korte hoofdstukken en het gebruik van een vrij groot lettertype zorgen er samen met de snelle opeenvolging van gebeurtenissen voor dat je als een sneltrein door het boek heen raast. Daardoor is het boek ook zeer geschikt om meiden die over het algemeen niet zo graag lezen toch aan het lezen te krijgen. Meiden, want die zijn hier duidelijk het doelpubliek. Dat zie je al aan het boekomslag, bedacht door illustrator Marenthe Otten, waar roze en paarse gekrulde letters, omringd door hartjes, bloemetjes en xxxjes, de knalgele achtergrond sieren. In de rechterbovenhoek zien we een tekening die IzzyLove moet voorstellen. Van zulke tekeningen vind je er dertien in een dozijn op tienerspullen. Verder bevat het boek geen enkele illustratie, maar dat stoort niet want het geeft de lezer de nodige vrijheid om zich een eigen voorstelling van de personages te maken.

Het verhaal zelf is echt wel een typisch meidenverhaal. Zoals elk pubermeisje is Isa vooral bezig met verliefdheid en vriendschap. Dat laatste is dan ook het hoofdthema en de lezer krijgt de boodschap dat je je eigen bezorgdheden in het juiste perspectief moet plaatsen en oog moet hebben voor die van je vrienden.    

Kinderen met gescheiden ouders zullen de gevoelens van Cato zeker herkennen. Hippe tieners zijn vast blij met de hippe woordenschat en tijdsgeest van het verhaal dat zich afspeelt in ons huidige tijdperk waarin zelfs e-mails al ouderwets gevonden worden.

‘… overnachten in dit mega-awesome-te-gekke-coole-funky hotel

Hebban, januari 2018

Over Gruwelijk Grappige Griezelverhalen:

‘voor kinderen die tegen een stootje kunnen

Het thema van de kinderboekenweek 2017 wordt in dit boek wel heel erg serieus genomen.
Drie geweldige schrijvers hebben hun best gedaan om allerlei griezelige verhalen te vertellen. En dan bedoel ik niet alleen griezelig eng, maar ook griezelig vies en griezelig zielig maar ook griezelig humoristisch. Soms zit je te griezelen van het puistjes uitknijpen en dan weer van een blikje cornedbeef waar een matroos in verwerkt is. (…) Heel vaak zul je samen met kinderen kunnen schateren om de gruwelijke vondsten. Volgens de schrijvers zijn de verhalen niet verzonnen maar berusten ze allemaal op waarheid. Een heerlijk voorleesboek voor kinderen vanaf zeven jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar maar zelfs als voorlezende ouder, meester of juf moet je tegen een stootje kunnen en een sterke maag hebben. De vele tekeningen zijn de perfecte aanvulling voor de geweldige verhalen.’

Ineke van Nispen Boekhandel Van Kemenade&Hollaers Breda, augustus 2017

Over Geheim Agent Oma:

‘Geheim agent OMA is een grappig boek dat het stereotiepe beeld van de saaie breiende oma op zijn kop zet. Iedereen is anders en elke oma vult haar rol in op haar eigen manier.’

Lees-wijzer.be 2016

‘erg aantrekkelijk voor een beginnende lezer, of voor een lezertje die liever geen hele dikke boeken leest. En het zit vol humor, zoals we van Manon Sikkel gewend zijn.’

Trotsemoeders.nl 2016

‘Max vindt dat hij de liefste oma van de hele wereld heeft, maar soms zou hij willen dat ze hem niet behandelde als een kleuter van drie. Als zijn oma in het ziekenhuis terechtkomt, kan ze niet meer op hem passen na school. Dan blijkt opeens dat hij nóg een oma heeft. Eentje met zwarte glimmende laarzen en een zonnebril op. Eentje die dol is op gevaarlijke spelletjes en zich Zita de Onoverwinnelijke noemt! Zijn oma heeft een pistool, een minileugendetector, giftige koekjes, ze kan in geheimschrift schrijven en ze is voor niemand bang, want ze is… geheim agent! En de dag dat ze op Max moet passen, moet ze ook een bom onschadelijk maken! Een supergrappig verhaal dat leest als een trein!’

JM Ouders 2016

‘Opa’s en oma’s die komen oppassen! Ja, die heb je ook, maar de een is de ander niet. Dat ondervindt Max uitGeheim agent oma van Manon Sikkel. Eén oma is dol op haken en puzzels maken. De andere oma is geheim agent. Op vrijdag gaat Max altijd naar zijn puzzeloma en kijken ze de hele middag tv. Maar op een dag is puzzeloma ziek en komt zijn andere oma hem ophalen. Ze draagt een tijgerpak met zonnebril en rijdt in een supersnelle auto. Ze heeft een afspraak met een spion uit China. En ze moet zorgen dat niemand een bom legt onder het paleis op de Dam…’

Hebban 2016

‘Eigenlijk is het zonde om dit boek te promoten. Gewoon voorlezen! Dit boek past echt perfect bij het thema van de Kinderboekenweek en zal je klas hardop laten lachen.’

Leesbevordering in de klas 2016

‘Manon Sikkel heeft er een vermakelijk verhaal van weten te maken, waarbij de stoere oma de hoofdrol speelt. (…) verder is het een verhaal vol vaart en grappige en bijzondere voorvallen. Stiekem, diep in je hart, zou je best zo’n bijzondere oma willen hebben!’

Leestafel.info 2016

Gisteren heeft het bijna de hele dag geregend en Geheim agent Oma is heel goed voor zo’n saaie dag. Je leest het boek in 1 keer uit en het is heel erg grappig, ik heb er heel veel om gelachen.

Geheim agent Oma is een hele grappige oma in een tijgerpakje en een zonnebril in een snelle auto. Ze heeft een echt pistool, ze kan lasso werpen, klimmen en heel snel rijden. In dit boek wordt Max in de klas gepest door een ander jongetje omdat zijn oma altijd kriebelige truien voor hem maakt. Op een dag gaat Max met zijn oma mee naar huis, valt ze flauw en moet ze naar het ziekenhuis. Nu moet de andere oma van Max, geheim agent oma, voortaan op hem passen.  Deze oma mag eigenlijk niet op Max passen omdat ze hem als baby heeft laten vallen en ze zich niet gedraagt als een echt oma. Max is in het begin niet zo dol op geheim agent oma, hij twijfelt zelfs of het wel zijn echte oma is. Max gaat met oma op geheime missie en vangt een boef. Ondertussen leert Max oma hoe echte oma’s zich moeten gedragen, trakteren op ijsjes met 14 bolletjes en veel zakgeld geven.

Gelezen door Milou (9 jaar)/ Dekinderboekerij

 

Het boek gaat over Max en hij heeft 2 oma’s.

Meestal komt een van zijn oma ’s oppassen.

Maar ze is gevallen en ze kan niet oppassen, daarom

komt zijn andere oma oppassen. Zij is een geheim agent, terwijl ze op Max aan het passen is heeft ze een geheime missie.Zoals ze wordt achtervolgt door een man met een pistool.

Max ontmoet de minister president van China en die heeft een vertaalchip uitgevonden.

De man met het pistool wil die Chinese man doden.

Gelukkig zijn Max en geheime agent oma er nog.

Het boek gaat over max en hij heeft 2 oma’s.

Meestal komt een van zijn oma ’s oppassen.

Maar ze is gevallen en ze kan niet oppassen, daarom

komt zijn andere oma oppassen.

Zij is een geheim agent, terwijl ze op Max aan het passen is heeft ze een geheime missie.

Zoals ze wordt achtervolgt door een man met een pistool.

Max ontmoet de minister president van China en die heeft een vertaalchip uitgevonden.

De man met het pistool wil die Chinese man doden.

Gelukkig zijn max en geheime agent oma er nog.

Gelezen door Shadaneh (9 jaar)/de kinderboekerij

Over Elvis Watt Heppie Kemper (2016)

Het leven van Elvis Watt is stormachtig. Zo wordt hij miljonair, zo is hij weer straatarm. In het derde boek Elvis Watt – Heppie Kemper maakt hij een bijzondere reis en gooit zijn moeder per ongeluk al het geld in de vuilcontainer. Oeps.

Wat zou jij doen met een paar miljoen? Dat is de vraag die schrijfster Manon Sikkel altijd stelt als ze op klassenbezoek gaat. Een leuke vraag om over te fantaseren. Zelf doet Manon dat ook graag in haar boeken.

Aan het begin van dit verhaal woont Elvis (die vroeger in een piepklein huisje woonde) in een luxe villa met zwembad. Als de villa door de belastingdienst in beslag wordt genomen, koopt zijn moeder van hun laatste geld een camper. Niet zomaar een, maar een heel grote met drie verdiepingen, een zwembad, een gymzaal, een schommel en slaapkamers met televisieschermen zo groot als de muur.

Samen met zijn moeder en twee vrienden stapt Elvis in voor een wilde reis, waarin ze op zoek gaan naar zijn vader. Net als de vorige Elvis Watt-boeken zit Heppie Kemper weer vol absurde en stuiterende grappigheid en is het slot superheppie.

Kidsweek, september 2016

De cover van Heppie Kemper roept gewoon om gelezen te worden, met zijn felle kleuren en grappige tekening. Het geeft een mooi beeld van de inhoud van het enorm grappige verhaal en spreekt zonder twijfel vele kinderen (en volwassenen) aan.Heppie Kemper was het eerste boek dat ik las in de reeks van Elvis Watt maar dat bleek helemaal geen probleem te zijn. In het korte hoofdstuk “Wat vooraf ging…” geeft Manon Sikkel een mooie samenvatting van de avonturen uit de voorgaande boeken. Zo kan je het verhaal goed volgen en er meteen op inhaken. Tijdens het lezen had ik vaak tranen in mijn ogen van het lachen. Manon Sikkel heeft een enorm jeugdige schrijfstijl doorspekt met leuke grapjes. Ze lijkt zich erg goed te kunnen inleven in de gedachten en de fantasie van haar toekomstige lezers. Welk kind droomt nu niet van een camper met de meest gekke opties en welk kind gaat niet krom van het lachen als hij hoort dat Elvis moeder hun fortuin bij het afval gooide. Die manier van schrijven zorgt er voor dat het boek echt aansluit bij de leefwereld en humor van de lezers. Hoewel het misschien simpel lijkt om wat kinderlijke grapjes te maken denk ik dat je je echt wel moet verdiepen in hun leefwereld om op die manier een verhaal te kunnen schrijven. De personages in de serie zijn net zoals de schrijfstijl helemaal afgestemd op de leeftijd van de lezers. Elvis Watt is een typische tienjarige jongen die boordevol gekke ideeën en wilde plannen zit. Zijn moeder daarentegen blijkt een vrij saaie vrouw te zijn, die uiteindelijk toch haar tweede jeugd beleefd en samen met Elvis in de meest gekke avonturen duikt.Elvis beste vriend en buurjongen Ole is net als hem. Vol fantasie en avontuur. Helaas komen er ook minder leuke personages voor in het boek. Meneer Honing is een vervelende belastingadviseur die constant beslag wil leggen op de eigendommen van Elvis, terwijl zijn dochter Zoef weer het hart van Elvis sneller laat slaan met haar charmes.

Manon Sikkel creëerde met de belevenissen van Elvis Watt een leuke serie voor jonge lezers. Het hoofdpersonage Elvis is een leuke jongen en zijn avonturen zijn nog leuker. Na het lezen van Heppie Kemper ben ik er zeker van dat de andere boeken van de reeks minstens even leuk zijn en de serie zonder twijfel vele lezers zal aanspreken!

Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes. Het is een hilarisch boek met een grappige, aansprekende cover. Het hoofdpersonage en zijn belevenissen sluiten goed aan bij de leefwereld en interesses van de jonge lezers. Heppie Kemper is een boek om heerlijk bij weg te dromen, te fantaseren en intussen hard te lachen. Het is een aanrader voor jong en oud!

Chicklit 2016

De 10-jarige Elvis Watt heeft al heel wat bijzondere avonturen meegemaakt. Hij heeft na heel veel jaren zijn opa leren kennen, is miljonair geworden en heeft een villa met zwembad geërfd.

In ”Heppie Kemper”, deel 3 van de serie, gaat hij met zijn moeder op zoek naar zijn vader Orlando. Moeder Frieda koopt daarvoor een bijzondere camper, een woonwagen zo groot als een vrachtwagen, die bestaat uit drie verdiepingen. De omstanders bekijken dit wonderlijke voertuig met open mond, en dan hebben ze niet eens de inhoud gezien: een gamehal, een uitschuifbaar bubbelbad, een sportzaal en een zwembad.

Manon Sikkel laat in dit boek haar fantasie volledig gaan, met als gevolg een totaal irreëel maar ook enorm gezellig verhaal. Door de beschrijvingen zie je de camper in gedachten, en wat zou je als lezer graag een stukje meerijden in dit wonderlijke voertuig!

Elvis vindt zijn vader in Frankrijk. Hij is daar bezig een huis van afval te bouwen. Van hem leert Elvis dat geld niet gelukkig maakt: „Toen jij geboren werd, was ik de gelukkigste man op de hele wijde wereld.” Elvis is niet overtuigd, want „met geld kun je leuke dingen kopen.”

Opnieuw weet Sikkel een sprankelend verhaal te vertellen. Het taalgebruik past goed bij de doelgroep. Wel is het jammer dat Sikkel één keer een bastaardvloek gebruikt. ”Heppie Kemper” staat garant voor een aantal uren ontspannen leesplezier, waarbij de lezer heerlijk kan wegdromen.

Reformatorisch Dagblad 2016

Het eerste voorleesboek van dit schooljaar was Elvis Watt en de Heppie Kemper van Manon Sikkel.   Het boek gaat over Elvis, een jongen van 10 jaar.  Elvis heeft van zijn  opa, Benjamin  Spoe,k geld en een enorme villa geërfd.  Belastinginspecteur Honing, de vader van een meisje waar Elvis verliefd op is,  heeft bijna alles wat Elvis geërfd heeft ingenomen. Elvis heeft alleen een paar zakken met geld en een schilderij van Rembrandt over. Van een gedeelte van het geld kopen Elvis en zijn moeder  een camper.  Deze camper is heel bijzonder, hij heeft twee verdiepingen, een schommel, een pizza-oven en een zwembad.  De rest van het geld , het schilderij van Rembrandt en zijn beste vriend en buurmeisje gaan mee met Elvis en zijn moeder mee. Gezamenlijk gaan ze op reis door Europa,  op zoek naar de vader van Elvis. Dit gaat niet helemaal vanzelf. Bovendien zitten de politie en de belastingdienst  achter hen aan.

Het boek is  grappig geschreven, heeft korte hoofdstukken en bevat leuke plaatjes. Mijn leerlingen waren regelmatig aan het lachen om de grappige, soms zelfs bizarre stukjes in het boek.  Door de korte hoofdstukjes is het een fijn voorleesboek voor in de klas.  Inmiddels worden de twee eerdere delen ook enthousiast gelezen door de leerlingen.  Wat mij betreft dus een aanrader!

juf-judith.nl 2016

Over Slimpie Dimpie Wonderkind:

‘De lat voor de lezer ligt hoog! Maar dan komt er ook een heerlijk verhaal van Manon Sikkel over hele foute volwassenen en niet kapot te krijgen kinderen.’

Goodreads, oktober 2015

‘De negenjarige Darsie van Dijk is superslim en wordt daarom vaak spottend Slimpie Dimpie genoemd. Hij weet veel en hij kan veel. Zo spreekt hij bijvoorbeeld zeven talen, kan hij skiën op één been en alle vioolconcerten van Beethoven spelen (zelfs degene die niet bestaan). Toch heeft hij het niet makkelijk, hij weet namelijk niet hoe hij vrienden moet maken. Zijn klasgenoten begrijpen hem niet en ook zijn ouders vinden hem lastig. Zij hebben niet veel geduld met hun zoon. Liever werken zij in hun keukenwinkel.
Als Darsie een spreekbeurt moet houden mislukt dat; hij wordt uitgelachen en krijgt een slecht cijfer. Darsie wil hierna nooit meer naar school. Als zijn ouders hem voorstellen naar het Kinderasiel De Gouden Bergen in Zwitserland te gaan lijkt dat Darsie wel wat: er is sneeuw, er zijn veel boeken en er zijn wel honderd computers. En misschien kan hij in het Kinderasiel wel leren hoe je vrienden maakt.

Veel kinderen lezen de boeken van Manon Sikkel graag, de schrijfster kreeg al diverse prijzen van de Kinderjury. Na de succesvolle serie over Izzy Love en de boeken over de jonge miljonair Elvis Watt  introduceert Sikkel in dit boek een nieuw personage: de superslimme en vaak onbegrepen Darsie/Slimpie Dimpie. Het boek begint met een uitgebreide voorstellingsronde van de hoofdpersonen. Ook wordt er al meer verteld over Kinderasiel De Gouden Bergen en daaruit blijkt dat de instelling niet helemaal deugt:´behalve lezen, eten en slapen, is er voor de kinderen weinig te doen. (…) Klagen heeft geen zin want de brieven naar huis worden gecensureerd´. Ook worden er alvast twee kinderen die in het Kinderasiel wonen voorgesteld

Naast deze informatie zijn er korte stukjes tekst over uiteenlopende onderwerpen die in het verhaal worden aangestipt, allemaal zaken die Darsie interessant vindt. Zo wordt de lezer onder andere geïnformeerd over de glaskikker en wordt uitgelegd wat De Vijfdevan Beethoven is. Deze tekstblokjes met weetjes duiken door het hele boek op.

Het eigenlijke verhaal begint pas op bladzijde 26. De lezer weet dan al veel, veel meer dan Darsie zelf.
Het verhaal van de onbegrepen superslimme Darsie met ouders die meer van hun werk houden dan van hem doet aan Roald Dahls succesboek Matilda denken. Toch laat het boek zich daar niet echt mee vergelijken. Anders dan bij Dahl zijn de personages niet eendimensionaal. Bij Dahl zouden de ouders door en door egoïstisch zijn en de baas van het Kinderasiel zou niet pas aan het einde van het verhaal haar ware aard laten zien. Darsies ouders vinden het lastig hun kind op te voeden, maar ze houden duidelijk wel van hem. Darsies vader laat zijn zoon daarom ook niet in zijn eentje naar Zwitserland reizen en de ouders komen direct naar hun zoon toe als hij in moeilijkheden is. Ook het Kinderasiel is duidelijk niet de vreselijke school die Roald Dahl ervan zou maken. Darsie kan er uren doen wat hij het liefste doet – lezen – en daarbij ook warme chocolademelk drinken. Het vlot geschreven verhaal is niet zo zwart-wit als het aanvankelijk lijkt, het laat bijvoorbeeld duidelijk zien hoe moeilijk het leven kan zijn voor een superslim kind.
Slimpie Dimpie wonderkind heeft een wensvervullend slot, maar er zijn nog diverse losse eindjes die om een tweede boek vragen.’
Kinderboekenpraatjes, oktober 2015

“Slimpie Dimpie Wonderkind is vlot geschreven en maakt je vanaf het begin nieuwsgierig. Het verhaal heeft voldoende vaart en er komt vaak iets onverwacht om de hoek kijken, waardoor het verhaal geen enkel moment verveelt. Hier in huis hebben we genoten van het verhaal. Als ouder vind ik het leuk dat kinderen meekrijgen dat iedereen iets van een ander kan leren. Dat het niet erg is als je iets niet kunt, want je bent immers nooit te oud om te leren. Het kinderasiel blijkt ook wat “ouderwetse” gebruiken te hebben, wat bij kinderen ongetwijfeld voor de nodige lachsalvo’s of commentaar zal zorgen…”wijtestenhet.nl, oktober 2015

“Een nieuwe serie van Manon Sikkel! Over Darsie, een jongetje dat alles weet en alles kan, zelfs keihard achteruit rennen. Het lijkt een droom voor veel kinderen om alles te kunnen en te weten, maar Darsie heeft inmiddels wel door dat het niet bepaald gelukkig maakt. Andere kinderen vinden hem bijvoorbeeld maar stom. Zijn ouders zien dat hij niet gelukkig is en sturen hem naar een kinderasiel in Zwitserland. Daar ontmoet hij Kees, die niks kan. Slimpie dimpie wonderkind is een geestig boek, met leuke onverwachte elementen, dat ook aan het denken zet. Met veel leuke weetjes van Darsie!”

kinderboekwinkel.nl, oktober 2015

” Darsie heeft de charme en de eigenzinnigheid van Roald Dahl’s Mathilda. Maar met de warme hand van Manon Sikkel is Slimpie Dimpie wonderkind een onweerstaanbaar boek van nu geworden.”

Marjon Kok, oktober 2015

Over Elvis Watt, een koffer met geld:

Elvis Watt, een koffer met geld is het tweede deel van de serie over Elvis Watt. De Nederlandse Kinderjury riep Elvis Watt, miljonair (het eerste deel) uit tot leukste boek voor kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar in 2014. Manon Sikkel won daarmee voor de derde keer op rij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Dit schept hoge verwachtingen voor een tweede deel over deze Elvis.
In het eerste deel maakten we kennis met Elvis, zijn vrienden, zijn moeder en schatrijke Benjamin Spoek. Het blijkt dat Benjamin Spoek de opa is van Elvis en hij mag twee miljoen hebben als het contact tussen zijn moeder en opa wordt hersteld. Het eerste deel was grappig en had een vrij open einde waardoor je wel heel graag wil weten hoe het verder zou gaan met Elvis en de rest van het verhaal.

In het tweede deel gaan we verder met Elvis, inmiddels de rijkste jongen van het stadje Sonsbeek. Sinds hij de twee miljoen heeft gekregen van zijn opa kan hij kopen wat hij wil. Er zijn alleen geen winkels meer waar hij iets kan kopen, want die zijn allemaal gesloten omdat zijn opa een superwinkel heeft geopend. Elvis wil het stadje graag redden maar weet niet of het zonder zijn opa lukt. Ook krijgt hij eindelijk zijn moeder zo ver dat ze haar vader, zijn opa weer wil ontmoeten. Maar of dat lukt?

Na met plezier deel een gelezen te hebben vol enthousiasme in het tweede deel begonnen. Wederom een vrolijk verhaal wat lekker weg leest. De illustraties van Annet Schaap, ook verantwoordelijk voor de cover, vullen het verhaal goed aan. Het tweede deel is goed zelfstandig te lezen door een paar verwijzingen uit het eerste deel waardoor sommige dingen op zijn plaats vallen als je het eerste deel niet hebt gelezen.

Het boek telt 21 korte hoofdstukken en na afloop nog een kort “waargebeurd” stukje waarop een hoofdstuk van het verhaal is gebaseerd. Dat is wel leuk om achteraf nog te lezen. Dat er echt mensen zijn die zoiets doen. Ik kan hier niet te ver over uitweiden, want dat zou een groot gedeelte van het verhaal verklappen.

Zowel het eerste als tweede deel draait ook om het samenbrengen van de moeder van Elvis met zijn opa. Door een heel aparte wending in het verhaal is dit uiteindelijk ook afgesloten en wel op een manier die ik niet had verwacht. Persoonlijk vind ik dit ook een heel mooie afsluiting en ik vraag me ook af of het wel mogelijk is om nog een volgend deel te maken over Elvis Watt. Ik ben heel benieuwd hoe de schrijfster dit gaat aanpakken.

Conny Schelvis (boekenbijlage.nl maart 2015)

Elvis Watt (10) heeft een steenrijke opa. Zijn moeder wil niks met opa (haar vader) te maken hebben. Desondanks heeft opa stiekem contact gezocht met zijn kleinzoon. Hij heeft hem al twee miljoen gegeven en belooft hem nog eens twintig miljoen. Elvis mag niks over al dat geschonken geld zeggen tegen zijn moeder en weet dus niet wat hij ermee aan moet. Intussen ziet hij hoe zijn opa het stadje Sonsbeek naar zijn hand zet. Wat moet Elvis doen? Dit grappige boek met goed uitgewerkte karakters is geweldig om te lezen. Het is heel fantasievol en stelt tegelijkertijd een probleem centraal: is het prettig om steenrijk te zijn? Wat doe je met al dat geld? Elvis probeert dat probleem op creatieve wijze op te lossen. Als lezer leef je intens met hem mee. Het boek stelt net als in de boeken van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren sterke vrouwen en meisjes centraal. De ouders zijn op de achtergrond aanwezig. Dit boek is een vervolg op een eerder deel* van Elvis en het smaakt naar meer. Ook het omslag en de illustraties in het boek zijn zeer aansprekend. Aanbevolen vanaf ca. 9 jaar. http://www.deboekensalon.nl

Romans jeugd

Elvis Watt, een koffer met geld

Manon Sikkel. Uitg. Moon, Amsterdam, 2014. 176 blz. € 14,95 9+

Stel je voor dat je miljonair bent. Dan zou je iedere dag 34 zakken drop kunnen kopen, een Mercedes met gouden nummerplaten uitzoeken of in een bubbelbad zo groot als Zuid-Sulawesi gaan liggen. Klinkt dat leuk? Dat was precies wat Elvis dacht toen hij ineens miljonair werd. ‘Maar ik kan je vertellen dat het niet meevalt om zo rijk te zijn. Soms denk ik: was ik maar weer arm!’

Met deze laatste zin begint het hilarische verhaal Een koffer met geld, het tweede deel over de jonge Elvis Watt, die ineens 2 miljoen euro ontvangt van zijn opa. Maar er is een voorwaarde verbonden aan het geld: Elvis moet zorgen dat zijn moeder weer met zijn opa gaat praten. En dat is niet zo makkelijk, want zijn koppige moeder vindt haar vader een geldwolf en wil absoluut geen contact meer met hem. Zelf leeft ze zo eenvoudig en duurzaam mogelijk, maar Elvis zou ook weleens warm willen douchen of een pizza eten. Hij kan natuurlijk niet tegen zijn moeder zeggen dat hij een koffer met geld heeft gekregen en dat is best lastig voor een jongen van 10. Gelukkig heeft hij goede vrienden met wie hij het wel kan delen. Ondertussen is het stadje Sonsbeek langzaam maar zeker aan het veranderen in een spookstad. Alle winkels gaan dicht vanwege de megastore die zijn opa heeft geopend. Het is tijd voor actie!

De stijl van het boek is humoristisch, met rake typeringen en grote contrasten, bijvoorbeeld tussen de rijke opa en de zuinige moeder van Elvis. Natuurlijk worden de karaktertrekken van beide partijen behoorlijk overdreven en in combinatie met de grappige invallen en de soepele schrijfstijl levert dat een sprankelend boek op. Manon Sikkel won vorig jaar met het eerste deel van Elvis Watt de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ook dit deel zal in de smaak vallen bij veel jonge lezers. En tussen de regels door krijgen ze mee dat geld maar een heel klein beetje gelukkig maakt, tenminste als je het goed besteedt.

Bron: Nederlands Dagblad 21 – 2 – 2015

Wat kun je allemaal doen met twintig miljoen?

door Edith 13 februari 2015

In deel één van de Elvis Watt-serie, Miljonair, maakten we kennis met de jongen Elvis, zijn geitenwollensokkenmoeder Frieda en zijn steenrijke opa Benjamin Spoek. Omdat het boek een plotseling einde had (echt heel naar….) keken veel kinderen uit naar het nieuwe deel. Had Elvis in het eerste boek nog moeite met het hebben van €10.000 aan contanten, in dit deel scheept zijn opa hem op met een hele koffer vol geldbriefjes, maar liefst twintig miljoen! Omdat Elvis geen bankrekening heeft en zijn moeder van niets mag weten ontvangt hij al het geld in een koffertje. Hij mag van de advocaten van zijn opa doen en laten wat hij wil met het geld. Dikke pret zou je denken, maar zo eenvoudig is het niet voor Elvis. Want wie kan hij zijn geheim toevertrouwen? Wat moet je met zoveel geld? En wie helpt hem bij het vinden van een juiste bestemming? Opa brengt heel Sonsbeek in rep en roer als hij een grote winkel opent. Inwoners kunnen voor een prikkie alles kopen wat zij nodig hebben. Het gevolg is dat de winkeliers hun deuren wel kunnen sluiten. Daarom grijpen Elvis en zijn vrienden in. Wanneer je het boek openslaat, zie je kleine schilderijtjes met portretten van alle personen die een belangrijke rol vervullen in het boek. Aangezien Ole, het vriendje van Elvis, zeven zussen heeft, is de pagina dus flink gevuld. Het boek is verder rijkelijk versierd met grote zwart-wit illustraties van Annet Schaap. Elke drie à vier bladzijden vind je een halve of hele paginagrote illustratie. De grappige plaatjes laten duidelijk zien wat er in het desbetreffende hoofdstuk besproken wordt. Op de laatste twee bladzijden is een plattegrond van Sonsbeek te vinden, met hierop alle belangrijke plaatsen en gebouwen uit het boek. Naast een hoop humor worden er in het boek ook hele serieuze zaken besproken. Want het is nogal wat voor een kereltje van tien om tussen een ruziënde moeder en opa in te zitten, de verantwoordelijkheid te hebben over twintig miljoen en het gevoel te hebben dat het lot van het dorp in jouw handen ligt. Van 9 tot en met 13 maart 2015 is er weer de jaarlijkse Week van het Geld. Op veel basisscholen krijgen de kinderen lessen waarbij ze leren om te gaan met geld. Dit boek is een leuk middel om bij te lessen te gebruiken. Elvis schenkt alle inwoners van Sonsbeek een enveloppe met €8000,00. Stel dat de kinderen ook zo’n enveloppe van Elvis krijgen. Wat gaan ze doen met dit geld? Geven ze alles uit? Hoeveel geld gaat er naar de bank? Delen ze het met vrienden? Zijn er goede doelen die geld van hen krijgen? Manon Sikkel won de afgelopen jaren driemaal de prijs van de Nederlandse kinderjury. In 2012 voor het boek Hoe word ik een koppelaar, in 2013 voor Voor wie doe jij een moord? en in 2014 voor Elvis Watt, Miljonair. Dat was verdacht veel. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat Benjamin Spoek de jury omgekocht heeft… De boekhandelaars en bibliotheken hebben alvast twee handige lijstengemaakt met hierop boeken uit 2014 die zij goed vinden. Een koffer met geld staat getipt op de lijst voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar. Maar het boek is ook hartstikke leuk voor als je wat ouder bent. Van 6 maart tot en met 13 april mogen alle kinderen weer naar de stembus. Spoek kan Manon Sikkel daar niet bij helpen, maar ook zonder zijn hulp zal de schrijfster beslist weer een finaleplaats behalen. http://www.hebban.nl

Elvis Watt, een koffer met geld Manon Sikkel

Dit tweede boek over Elvis Watt is echt een vervolg op het eerste deel, waarin Elvis werd voorgesteld. Daarin wordt verteld dat Elvis samen met zijn moeder in het stadje Sonsbeek woont en hij is daar de rijkste jongen van het dorp. Zijn opa bleek namelijk de multimiljonair Benjamin Spoek te zijn, die nu pas – Elvis is tien jaar – toenadering zoekt tot zijn kleinzoon. Dat doet hij op de enige manier die hij kent: met geld. Elvis krijgt een koffertje met twee miljoen en er is maar één voorwaarde: hij moet er voor zorgen dat zijn moeder, die dus de dochter is van Spoek, weer met haar vader praat. Maar ook al is haar vader stinkend rijk, zijn moeder moet niets van dat geld hebben. Ze leven met z’n tweeën heel eenvoudig: zelf groentes verbouwen, hun eigen kleren maken, en de douche? Dat is gewoon opgevangen regenwater, buiten in de tuin. Je kunt je voorstellen dat Elvis heel wat wensen heeft en dat geld graag wil uitgeven. Maar hij mag er niet over praten… maar ook niet met zijn beste vriend? Vast wel, toch?

In dit tweede verhaal wordt hij bij de advocaat van zijn opa geroepen en krijgt hij opnieuw geld, een koffer vol deze keer. De achterliggende reden is niet zo prettig, maar dat ontdekt Elvis later pas. Eerst maakt hij zich zorgen over Sonsbeek: de winkels gaan dicht, zelfs de ijssalon sluit. En dat allemaal omdat Benjamin Spoek het vanuit een helikopter bonnen heeft laten regenen boven de stad, waarmee de bewoners bijna voor niets van alles kunnen kopen in de winkel van Spoek. Het wordt dringen in de winkel, die zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag open is.

Elvis ontdekt in dit boek dat geld hebben niet altijd even prettig is. Er is iemand die zijn koffer wil stelen; het is niet zeker dat degenen die zeggen vrienden te zijn dat ook werkelijk zijn, het geheim genootschap dat hij heeft gevormd met Ole en Zoef, zijn vrienden, lijkt ook al niets meer te betekenen.  Bovendien betekent sluiten van die winkels dat mensen geen inkomen meer hebben. Kan hij het ooit zo mooie dorp nog redden? Want tenslotte zit hij met al dat geld, waar zijn moeder niets van wil weten. Wat moet hij er mee?

Grappig verhaal, met een licht serieuze ondertoon –  geld maakt slechts ten dele gelukkig. Manon Sikkel steekt op een leuke manier de draak met reclame, met al het vertoon rondom geld. Het is een verhaal met niet al te lange hoofdstukken, een handgeschreven brief, veel tekeningen. Leuk om zelf te lezen en leuk om voor te lezen, want het is vooral de humor die dit boek uitstraalt.

De Nederlandse Kinderjury riep Elvis Watt, miljonair uit tot leukste boek voor kinderen in de leeftijdscategorie van 6 tot 9 jaar. Manon Sikkel won daarmee voor de derde keer op rij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

ISBN  9789048820320 | hardcover | 198 pagina’s| Uitgeverij Moon| september 2014 Leeftijd vanaf 7 jaar Met tekeningen van Annet Schaap

© Marjo, 6 oktober 2014

Over Elvis Watt Miljonair:

Het geweldige boek, met tekeningen van Annet Schaap, is geschreven en voorgelezen door Manon Sikkel. De tekeningen en de leuke manier van voorlezen zorgen ervoor dat je van begin tot eind geboeid blijft. Het hele boek speelt op een grappige manier met de verleiding van veel geld en wat de prijs ervan is om dit aan te nemen.

http://www.kinderboekenjuf.nl, maart 2016

Elvis krijgt op zijn verjaardag een envelop met geld. Daarin zit niet een paar euro, maar een paar miljoen. Wat hij daar mee gaat doen? Tja, daar moet je dan het boek voor lezen. Reacties van boekhandelaren (en een collega):Ik ben nu bijna aan het einde en wat een leuk boek is dit. Ik ben echt heel benieuwd hoe het afloopt. Wat schrijft Manon Sikkel leuk, ik had nog nooit iets van haar gelezen, en ik ben echt blij verrast!’ Simone van der Wal, Afdeling Jeugdliteratuur Polare Rotterdam ‘Er zaten geweldige vondsten in het boek waar ik erg van genoten heb. Het is leuk als er steeds ietsje meer onthuld wordt, zodat je in elk boek weer een stapje dichter bij de oplossing van het raadsel komt. Want de moeder van Elvis is een groot raadsel, waarom is die zoals ze is en wat is er mis gegaan? Of  waarom ziet die zwemjuf er thuis zo tuttig uit, heeft dat met haar geloof te maken? En die Zoef is die nu oprecht of een type dat achter alles wat rijk is aanrent? (…) Overigens vertrouw ik erop dat Elvis ooit zo wijs zal zijn om voor Femke te kiezen maar laat ook dat niet te snel gebeuren. Ron en Hermelien hebben er ook zes, bijna zeven, boeken over gedaan, terwijl dat al in boek 3 duidelijk werd. Over Harry en Ginny praten we niet eens. Harry en Elvis lijken op elkaar.’ Hanneke Koene, Kinderboekwinkel de Boekenwurm Maastricht ‘Vanochtend begon ik te lezen in Elvis Watt en dat beviel me prima. Je hebt veel humor en dat verwerk je heel subtiel in het verhaal en de personages. De rij smachtende oudere jongeren die mevrouw Honing begluurt. Het neerzetten van een gemeenteraad die zich voor een karretje laat spannen, de journalist die kennelijk te koop is. Je vertelt een spannend verhaal en zet de lezer toch steeds op het verkeerde been, want alles gaat steeds anders dan je verwacht. En heel mooi vind ik dat je soms eigenlijk niet helemaal vertelt hoe een situatie afloopt. Daar moet de lezer zelf over nadenken, je kauwt niet alles voor. Ik denk dat je lezertjes in wanhoop de dagen zullen afstrepen omdat het nog maanden zal duren voor ze weten hoe alles verder gaat. Ik klapte het boek dicht en zei tegen mijn vrouw……Die kleine Sikkel kan verdomd goed schrijven!’ Emile Brouwer, Boekhandel Comenius Naarden-Vesting

‘Mijn zoon van twaalf vond je boek van Elvis geweldig. Ook de jongste dochter, Miep, las het. Toen ik vroeg wat ze ervan vond zei ze: niet leuk. En wat vind je er dan niet leuk aan, vroeg ik. “Dat ik nu zolang moet wachten op het tweede deel!!!” Ze vonden het dus allebei fantastisch en mijn zoon was gek op de kaart op het eind.’ Marian de Smet, winnaar van de Gouden Lijst 2013 (Rotmoevie) ‘Een fijn en vrolijk boek, door het innemende karakter van de hoofdpersoon, de gekke voorvallen die met zichtbaar veel plezier beschreven zijn en de geweldige tekeningen van Annet Schaap.’ Dorothé Cras, De Utrechtse KinderboekwinkelElvis Watt is het eerste boek wat ik van je las… Ik vind het een eigentijds, fris en fruitig boek! Jammer alleen dat de tekst op de achterkant niet overeenkomt met de inhoud. Daarom was ik wat in de war met de loop van het verhaal. Ik ben zó benieuwd wat kinderen ervan vinden!Inge MooimanJeugdboekhandel Silvester Leiden ‘Wat een geweldig boek, Elvis Watt, miljonair van Manon Sikkel. Ik ken Manon als een vrolijke, humoristische, vlotte, leuke schrijfster en dat lees je in dit boek! Het boek is met veel humor geschreven en ik kan me voorstellen dat iedereen met smart wacht op deel 2!’

Marga VerstegenBoekhandel Tomey en Verstegen Culemborg ‘De cover vind ik qua kleurencombinatie/-keuze erg flets. 
Niet een boek dat je meteen oppakt. De inhoud daarentegen is erg sprankelend… Ik vind het leuk zoals je alle personages omschrijft, vooral de zeven zussen met namen op alfabet. Het boek is humoristisch, “niemand vertellen, en uiteindelijk weet het hele dorp het “,   en spannend  “waarom kreeg hij het geld” ( die vraag heb je overigens lang weten vol te houden in het boek ). Leuk ook hoe iedereen ‘hunkert’ naar ma en dochter Zoef. Ik vind het Kersenbomenbos een mooie vondst,het deed me dan ook wat dat het bos in  één keer zo abrupt gekapt werd… Al met al een lekker toegankelijk boek en weer een mooie aanwinst voor ons in de winkel. En voor de jonge lezers natuurlijk.’ Nicole Kleinen, De kleine tovenaar, Roermond ‘Een heerlijk, grappig, goed geschreven boek dat je achter elkaar uit leest. In het verhaal komen allerlei verschillende mensen voor. Wat prettig is: je ziet ze helemaal voor je, maar ze worden niet beoordeeld. Je mag zelf bedenken wat je van de mensen en van de situatie vindt. Elvis vind ik het aardigst van iedereen. Hij moet een geheim bewaren, maar ik snap zó goed dat hij dat niet voor zich kan houden en dat hij het meteen aan zijn beste vriend Ole vertelt. Dat heeft heel wat gevolgen. Femke is ook heel leuk. Ik ging erover nadenken wat ik zelf zou doen als ik miljonair was. Ik zou nog veel meer willen vertellen, maar het is jammer om te veel van het verhaal te verklappen. Lees het zelf maar. En daarna kun je vast ook niet wachten tot het tweede deel verschijnt.’ Monique KleiwegBoekhandel Wijs, Houten

‘Vlot leesbaar verhaal, vaardig gedoseerd in verdieping, tempo en humor. Verdeeld in korte, getitelde hoofdstukken. De tekst is gelardeerd met inkttekeningen die het verhaal mooi ondersteunen. Op de schutbladen voorin worden de personages getoond en achterin staat een plattegrond van Sonsbeek. Grappig boek voor jongens en meisjes vanaf ca. 9 jaar.’ NDB Biblion Manon Sikkel, bij het grote publiek bekend door haar serie Izzy Love en winnares van de Kinderjury 2013, komt dit jaar met een nieuwe serie. Het eerste deel van haar nieuwe Lekker-Lezen-serie is Elvis Watt, Miljonair: een grappig boek vol vaart over een jongen die plots meer geld heeft dan hij ooit had kunnen dromen. Elvis woont in Sonsbeek, een landelijk gelegen, knus stadje dat al jarenlang wordt verkozen tot de mooiste plek van het land. Enige kink in de kabel voor het ook dit jaar weer winnen van de prijs is, volgens miljonair Benjamin Spoek, het huis en de moestuin van Elvis’ moeder. Elvis weet niet wat hem overkomt wanneer Spoek hem een flinke som geld geef: de helft om een nieuwe tuin te laten aanleggen, de andere helft voor hem zelf. Later blijkt echter dat Spoek helemaal geen interesse heeft in de prijs voor mooiste stad. Sterker nog: hij wil het Kersenbomenbos laten kappen, zodat hij er een weg kan aanleggen naar de fabrieken die hij wil bouwen. Elvis Watt, miljonair is gestoeld op een thema dat vaak voorkomt in de jeugdliteratuur: een kind dat plots een fortuin bezit en alles kan doen en kopen wat hij of zij maar wil. Manon Sikkel heeft aan dit thema echter een creatieve en verfrissende draai gegeven. Natuurlijk fantaseren de hoofdpersonages over wat ze met dit geld zouden doen, al  blijkt één van hen het slimst: ‘‘Hoezo hoef jij niet te sparen?’ vroeg Femke. ‘Omdat Elvis net verteld heeft waar het geld ligt. Ik hoef het alleen maar te pakken en dan ga ik er een alarminstallatie van kopen. Die installeer ik in mijn kamer, zodat niemand binnen kan komen als ik dat niet wil.’’ Van het uitgeven van het geld komt echter eerst weinig terecht. Wanneer Elvis’ moeder het geld vindt is ze woedend, en de tienduizend euro die Elvis van Spoek ontving gaan op de post naar een olifantenweeshuis in Sri Lanka. Zo speelt Sikkel op verschillende momenten met de verwachtingen van de lezer, die hierdoor telkens wordt verrast. Annet Schaap, die de illustraties bij het verhaal verzorgden, maakte Sonsbeek nog net wat idyllischer, en gaf het verhaal een sprookjesachtige touch. De zeven zussen van Elvis’ beste vriend Ole (Anne, Bettina, Caroline, Djielin, Esmeralda, Femke en Godelieve) tekende ze allen met twee lange vlechten met strikken en ouderwetse flodderjurken. Met Elvis Watt, miljonair hebben Sikkel en Schaap een sterk eerste seriedeel neergezet. Dit grappige verhaal vol innemende karakters en grappige en onverwachte twists zal elke lezer doen smachten naar het vervolg. Saskia Kalter, Leeswolf.be krant

Hans Mijnders, Reformatorisch Dagblad ‘Het is een fantasie waar iedereen zich weleens aan overgeeft: wat als ik ineens miljonair zou zijn. Manon Sikkel schreef er een kinderboek over:Elvis Watt miljonair.  De negenjarige Elvis woont in het mooie dorp Sonsbeek samen met zijn moeder in een huis met een grote moestuin. Op een dag krijgt hij van multimiljonair Benjamin Spoek zomaar een enveloppe met 10.000 euro. Elvis mag ermee doen wat hij wil. Elvis´ moeder is woedend als ze erachter komt wie het geld heeft gegeven en ze doneert het hele bedrag zonder pardon aan een olifantenweeshuis in Sri Lanka. Elvis wil graag weten waarom hij het geld kreeg en hij zoekt Benjamin Spoek op. Hij wordt hartelijk ontvangen en Elvis krijgt opnieuw geld. Deze keer met de opdracht hun huis en tuin op te knappen zodat Sonsbeek uitgeroepen zal worden tot het mooiste stadje van het land. Maar er klopt iets niet. Waarom laat Benjamin Spoek het mooie kersenbomenbos kappen als hij die verkiezing wil winnen? Manon Sikkel schreef tot nu toe leuke meidenboeken die meermaals door de Kinderjury werden bekroond. Sikkel heeft een vlotte heerlijke stijl die makkelijk wegleest. Haar personages zijn goed gekozen. Ze weet cliché´s en grappige details in balans te houden en houdt het verhaal geloofwaardig. Het getob van Elvis met het geld en met de opdracht de geliefde moestuin van zijn moeder in een keurige siertuin te veranderen wordt prachtig beschreven. Ook Elvis´ prille liefde voor Zoef is een mooie aanvullende verhaallijn. Sikkel beschrijft de hedendaagse maatschappij waar rijke mensen voor zichzelf kiezen, waar met oneigenlijke argumenten een bos wordt gekapt en waarin mannen graag naar een mooie vrouw kijken. Elvis, zijn vrienden en zijn moeder moeten hierin hun weg vinden. Gelukkig wordt het verhaal nergens moralistisch, de lichte humorvolle stijl van Sikkel leent zich daar niet voor. Annet Schaap heeft het verhaal geïllustreerd en dat is een goede keuze. Haar losse tekenstijl en haar vermogen emoties goed uit te drukken passen uitstekend bij het verhaal.’ Januari 2014, Kinderboekenpraatjes.nl

In volle vaart van de ene grappige gebeurtenis naar de volgende. Winnaar Kinderjury 2014! Een leesboek dat leuk is voor jongens én meisjes om zelf te lezen. En een terechte winnaar van de Kinderjuryprijs 2014 in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. Het verhaal over Elvis die samen met zijn moeder in het stadje Sonsbeek woont en opeens geld krijgt van een miljonair, wordt in volle vaart verteld en zit vol grappige gebeurtenissen. Dat is natuurlijk iets dat Manon Sikkel goed kan. Dat bewees ze al eerder met haar boekenreeks over Izzy Love. Een hartverwarmend boek voor kinderen om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Maartje, Kindenjeugd/ECI

Aangeraden door Maartje specialist kindenjeugd

Recensies

‘Manon Sikkel heeft in haar eerste jeugdboek Izzylove: Is liefde besmettelijk? meteen de juiste toon te pakken. Ze zet een heel geloofwaardige bovenbouwer neer. Isa is bezig met gevoelens, maar nog niet met seks. Ouders en meesters worden op deze leeftijd nog rdelijk geaccepteerd, als volwassenen die je weliswaar niet helemaal serieus hoeft te nemen maar tegen wie je je nog niet heftig afzet. (…) Ze maakte er een lekker leesboek van, met een heleboel ter zake kundige informatie, die het verhaal absoluut niet voor de voeten loopt.’

Leeuwarder Courant, augustus 2008

‘Het is natuurlijk geen toeval, dat Isa zo heet en verliefd wordt op Tristan. Het is te mooi om waar te zijn: Tristan & Isolde, het grote liefdespaar. Maar of ze ook in elkaars armen sterven? Voorlopig moet Isa hem eerst durven zeggen dat ze hem leuk vindt. En dat durft ze niet. Het is gemakkelijker om haar kennis als Izzylove op haar weblog te spuien: liefdestips, -berekeningen en zelfs een recept voor een liefdesdrank. Een rechttoe rechtaan meidenboek met veel geMSN.’

Kidsweek, juli 2008

‘Isa zit in groep 8 en auteur Manon Sikkel is er perfect in geslaagd om haar een geloofwaardige meid van 11 te maken. Isa zit nog net niet in de puberteit en houdt van MSN’en en nadenken over jongens, maar ze vindt het ook nog leuk om pannenkoeken te eten en met haar broertje te knuffelen. Ze schaamt zich af en toe voor de stomme grapjes van haar vader en haar irritante broertje, en ze is erg bezig met verliefdheid, verkering en alles wat erbij komt kijken. Isa en haar vriendinnen zitten constant met elkaar op Hyves en op MSN. Het is goed dat internet zo’n grote rol in het boek speelt, want dit is precies hoe jonge meiden tegenwoordig met elkaar communiceren. Voor meiden van een jaar of 10 is dit boek echt cool! Het is om te lachen en super herkenbaar. Izzy Love is, zoals Isa zelf zou zeggen, een OLB: Een Ongelofelijk Leuk Boek!’

www.chicklit.nl

‘De schrijfster weet de spanning te handhaven dankzij een juiste dosering, vlotte stijl en humor.’

NBD

‘Isa, bijgenaamd Izzy of Izzylove, legt op haar weblog uit wat liefde is, geeft tips en vertelt liefdesverhalen, onder andere ‘Tristan en Isolde’. Haar tot dan toe (bijna) perfecte 111/2-jarig leven verandert in een chaos door de komst van een nieuwe klasgenoot, Tristan. In de derde persoon, onvoltooid tegenwoordige tijd, schetsen 21 hoofdstukken Izzy’s romantische, soms hilarische belevenissen, afgewisseld met haar weblog, liefdestests en smsjes met haar hartsvriendinnen. Izzy’s HGP (Het Grote Plan) ontaardt vaak in een HDP (Heel Dom Plan). Ze dagdroomt en hanteert magische bezweringen (als mijn moeder binnen een minuut binnenkomt dan vindt hij me leuk). Het gezin is warm en rommelig. Ondanks vele toevalligheden handhaaft de schrijfster de spanning door juiste dosering, vlotte stijl en humor. Achterin staan webadressen en bronnen. Stevige, gebonden uitgave met oranje stofomslag, bedrukt met bloemetjes. Het toont in een uitgesneden hart de titel. Vanaf ca. 9 jaar.

HENDRIEN KARS-TEN CATE (Bruna.nl)

‘Manon Sikkel studeerde psychologie, werkt als journalist en schreef vorig jaar haar eerste kinderboek. Haar eigen dochter was toen elf, en het viel haar op dat boeken voor kinderen van die leeftijd vaak gaan over nogal heftige dingen. ‘Ouders gaan scheiden, er speelt mishandeling… Ik vond het vaak wat zwaar voor tere kinderzieltjes…’ vertelt Manon. ‘Toen mijn dochter geïnteresseerd raakte in verliefd zijn, wilde ik daar gewoon een leuk boek over schrijven. Ik wilde ook een heel harmonieus gezin schetsen,met ouders die veel van elkaar houden. Want ook als je wèl ouders hebt die gescheiden zijn, is het leuk om te dromen over een gelukkig gezin’.

Zaanjournaal mei 2009
 
‘Het mooiste boek dat is uitgekomen in 2008.’
 
Noordhollands dagblad, mei 2009
 
 

‘Kinderen vreten wat zij schrijft, ze weet wat hen beweegt.’

Boekblad, september 2009

‘Isa, bijgenaamd Izzy of Izzy Love, legt op haar weblog uit wat liefde is, geeft tips en vertelt liefdesverhalen, onder andere Tristan en Isolde. Maar als ze zelf voor het eerst echt verliefd wordt, gaat bijna alles mis. Zo ontaardt Izzy’s HGP (Het Grote Plan) vaak in een HDP (Heel Dom Plan). Je leest Izzy’s romantische, soms hilarische belevenissen, afgewisseld met haar weblog, liefdestests en smsjes met haar hartsvriendinnen.’

Jonge Jury, november 2009
 
Chicklit.nl (Elsbeth) op 21 mei 2011: IzzyLove is terug! Liefdesexpert Isabella Strombolov gaat met haar beste vriend Jules en haar hartsvriendin Cato op vakantie. De vader van Jules en zijn vriendin gaan ook mee. Op weg naar een megacool sterrenhotel aan de Franse kust, krijgen ze autopech. Ze zijn Nederland nog niet eens uit en ze belanden bij een benzinestation, waar ze helaas wel even moeten blijven. Maar bij een benzinestation kan het best gezellig zijn! Isa is blij dat ze weer eens single is. Deze vakantie is ze van plan om een echte koppelaar te worden. Cato kan wel een vriendje gebruiken. En wie weet vindt ze een leuk meisje voor Jules! Als een echte Emma (die van Jane Austen!) gaat Isa aan de slag. Maar koppelen is moeilijker dan ze denkt… Manon Sikkel is een begenadigd schrijver en ook deze IzzyLove-roman leest als een trein. Hoe word ik een koppelaar is een heerlijk boek over vriendschap en liefde! Ik kan me geen beter boek bedenken om mee te nemen op vakantie deze zomer. Mocht de auto van je ouders onderweg stuk gaan, dan zul je je met IzzyLove niet vervelen! 
Chicklit.nl, mei 2011
 

Fanmail

youre so great!! I love youre books! Ze zijn echt zow!! geweldig!!! “ Rosanne “He Izzy, ik ben verslaafd aan je boek ik heb het in een keer uitgelezen ouders waren toen een beetje boos toen ze om 12 uur naar boven kwamen en ik nog lag te lezen maar ja… Ik las net dat er een tweede Izzy boek kwam ik hoop heel snel en kunnen we al een tipje van de sluier krijgen? “ Moos “Haaayy Izzy , Ik heb het boek al 8 keer gelezen! Wanneer komt het 2de boek uit? Ik hou mijn boek Verslag & Bespreking met Is Liefde Besmettelijk! “ xxxx Erica ps.Ik ga het 2de boek ook zéker kopen.. heey izzy love ik heb je boek gelezen en tot nu toe vind ik het de leukste boek die ik ooit gelezen heb !!!!!!! ik hoop dat je nog meer boeken schrijft! groetjes van je aller grootste fan louisa… “ ik had het boek om 19:52 uit HIJ IS ZOOOO LEUK, deel 2 ga ik ook zeker kopen, ga vooral door met schrijven over Isa, Izzy, Isabelle Strombolov, en die blogs, testjes, liefdesverhalen, tips zijn ook über-hip!” Andrea Heeyy!!!!! Wanneer is het 2de deel af? ik heb het eerste deel 500000000000 keer gelezen!!! XxXxFreej hey, al m’n vriendinnen willen het boek al lenen van me maar voor zoon goed boek moeten ze wel wat over hebben hoor! worden jou boeken ook verfilmd ??? ik hoop het dat lijkt me zoo leuk als het boek al super is moet de film nog leuker zijn ik heb hem uit maar ik hoop dat er wel snel een tweede deel komt want ik kan echt niet wachten !!! groetjes nynke” “Heeey, Vind het echt een top boek!!! hoop snel dat het volgende exemplaar der is wat het is echt een toppeerrrrr!!! xxxx Rebecca” “hoi!! Ilovehetboek. ik moet nu een verslag erover maken; dus mag ik hetnog een paar keer leze!: veel succes met het volgende boek!!” Eeejj Soo leuk boek seg die Is lievde besmetelijk? Ik vond het sóóó jammer toen ik het boek uit had gelezen Waarneer komt het 2e boek nou uit ? Daaagg Daphne” “Omgg , komt er een boek 2 ! Die ga ik meteen kopen als hij in de winkels ligt, ik vond het zo jmmr dat ik het 1e deel uit had :/ doeidoei ! Xx. Ayantuu” IK HEB HET BOEK UIT ECHT EEN SUPERBOEK IK WOU DAT HET NIEUWE BOEK ER NU AL WAS !! Lizzy” Hallo Izzylovee, Ik heb je boek gelezen in 3 dagen. hij is echt supper cool. Nou houwdoe.. Janneke Hejj ik hbe gisteren het boek gekocht en kan er nu al niet meer vanaf blijven!!! echt helemaal geweldig Manonn” “Hoi Izzy alles goed? ik heb het boek gekocht, en ik eb het nu al uit, het is zo leuk, ik kon gewoon niet meer stoppen Kus Sophie ps; komt er nog een deel??? XXX Sophie” Wat leuk dat je gelijk terug krabbelt, ik dacht dit zal wel zo’n hyves zyn van heel veel mensen dus haast geen tijd om iets terug te sturen maar dus wel echt leuk. ben ook erg trots op mijn naam, niet veel mensen heten zo ik had het boek gekregen vna me ouders en gelijk de zelfde avond had ik hem al uit, andere dag aantekening op school omdat ik mn werk niet af had maar dat vond ik niet zo erg  ! GroetjessIsabella” WOW, JOU BOEK IS ZOO SUPER KOEEL  Astrid” Ja deel 1 heb ik al gelezen heb ik al paar maanden uit. Dus wacht met smart op deel 2. Suc6 met schrijven! Groetjes Lisa” maar … tot nu toe kan ik echt niet van het boek afblijven steeds maar weer lezen ik heb hem gisteren gekregen en ben nu al op de helft en komen er nog meer boeken van izzy ??? ik hoop het wel -nynke-  ” heey Ik vind u/je boek zo leuk!!!! heb hem net een week ofzo maar…had hem veel te snel uit!!! Komt er snel nog een boek???? -xxx-Maaike” Ik heb het boek van mijn moeder gekregen en ik ben echt zoo verliefd op dit boek  Whitney” srry voor dat f8ck dimg i love this book!!!! jes van maaike” Heeejj, Izzy. ben jij wel egt? als je egt bent Koeewll. Ik ben ook 11. Jij bent egt funny ( vind ik ) Meel” Hee ! Ik heb de boeken ook gelezen ! Ze zijn super ! Nouwja het is 1 boek ( hetzelfde ) XXX Julia” hey!!! dat boek is echt geweldig al die tips en zo heel handig x maaike” ja,het was echt een heeeeeel erg leuk boek!! mijn complumenten groetjes jonieke(u fan)” het lijkt wel of het boek over mij gaat want ik ben ook 11 en mijn oudste vriend heet daan(en die is ook verhuisd naar een andere stad) mijn broertje is ook 7,en ik speel ook piano  ,en ik hou ook van computeren toch gek? xjonieke” Ik vind het een heel leuk boek! Ik lees het keer op keer! Ondanks ik wat ouder ben! Ik blijf het een geweldig boek vinden! Als ik niet kan slapen lees ik dat boek anders wel!  Anouk” Echt cool dat je in de Girlz! staat!! je wordt later echt super beroemd! net als Carry Slee enzo!  Rosa” E-mail Ik voorspel je dat dit is het begin is van een schitterende jeugdboekenschrijfstercarrière (bestaat dit woord?) (TD0908) Ik wilde je even complimenteren met je prachtige kinderboek. Ik heb met veel plezier al je boeken gelezen, maar dit boek spant echt de kroon! Ik vind het werkelijk een geweldig boek, positief, lichtvoetig en grappig, net als jij zelf! (AL0908) Het gaat vast wat worden met u, in het Land der Letteren.

Search for a Topic
Categorieën
  • Geen categorieën
Posted Recently
    Submissions

    Would you like to contribute as an editor or a writer to our blog? Let us know all the details about yourself and send us a message.

    %d bloggers liken dit: